SVG
Commentary
BT (Denmark)

Så er der valg: Det vil ikke overraske mig hvis Romney vinder

Hudson Institute fik forleden besøg af 20-25 kommunikations folk fra Danmark, som var kommet til Washington for at studere valgkampen. Hudson er en tænketank, der har specialiseret sig i emner som udenrigspolitik, demokratiudvikling, menneskerettigheder og ytringsfrihed, og i kraft af mit arbejde som analytiker i tænketanken var jeg med til mødet.

Efter at have hørt et oplæg af min kollega, Ken Weinstein, direktøren for Hudson, var flere af danskerne nærmest i chok over, hvor positivt han havde omtalt Mitt Romney og hvor negativt han omtalte Obama. Weinstein mener, Romney på alle måder er en fantastisk politiker, en selfmade mand, som kan levere det, mange efterspørger, nemlig arbejdspladser.

Min kollega sagde ligeud, at han faktisk synes, det er underligt, at europærere altid fremstiller de republikanske kandidater som nogle mærkelige typer. Og på det punkt har han måske ret. Danskere er altid meget positivt stemt for en demokratisk præsident, og meningsmålinger viser da også, at næsten 90 pct. af danskerne ville stemme på Obama, hvis de havde haft mulighed for at vælge. Jeg har lagt mærke til, at ikke meget af den kritik, som Obama får i USA når til Europa. Derfor blev den danske delegation også helt paf, da min kollega gav dem et indblik i denne kritik.

Obama bliver blandt andet kritiseret for at være elitær og arrogant. Han er en person, som ikke lytter, og ikke lader folk tale ud. Han holder til gengæld gerne selv foredrag og er ofte bedrevidende. Til sammenligning var Bill Clinton næsten den modsatte type. Han var meget lyttende, lod folk tale ud og engang imellem kom han med præcise input. Obama har den holdning, at ingen skal lære ham noget, og det har givet en dårlig stemning omkring ham. Jeg har blandt andet fået kritikken bekræftet på Hudson af et par medarbejdere, som tidligere har været i Obamas administration. Det var også det, der gjorde, at han klarede den første TV-duel så dårligt – han lyttede ikke og ingen skulle komme og lære ham noget. Denne temmelig hårde kritik af Obama overrasker mange danskere, fordi de har den opfattelse, at han næsten er perfekt.

Men selvfølgelig er verden ikke så sort/hvid. Hverken Obama eller Romney er perfekte. Det er der jo ingen, som er.

Sådan er det med mange folk i denne valgkamp. Er man republikaner, kan man ikke finde andet end fejl ved demokratere, og er man demokrat, kan man kun se fejl ved republikanere.

Denne noget ensidige opfattelse har givet Obama en meget stor fordel. For blot to dage siden blev der vist en film på kanalen The National Geographic, som omhandler likvideringen af Osama bin Laden. Filmen er efterfølgende blevet lagt ud på nettet og er allerede set af rigtig mange. Jeg har desværre ikke selv haft mulighed for at se filmen, men en af mine naboer så den og fortæller, at den er meget ensidig for Obama – Obama optræder sågar selv i den.

Filmen fremstiller Barack Obama som en meget handlekraftig og barsk præsident. En præsident, som fremstår mindst lige så tough, som George Bush gjorde i sin tid. En mand, som tager chancer for at beskytte sit land. Og det kan amerikanerne godt lide.

For Obama er det vigtigt, at vise han kan bekæmpe islamisk terror og at vise, han er pro Israel. Det er måske derfor, man aldrig ser muslimer stå bag ham, når han holder tale. Man ser latinoer, sorte og ærkeamerikanere, men ingen muslimer. Der er ellers mange amerikanske muslimer, som er tilhængere af ham og frivillige i hans kampagne.

Det er meget muligt, at den almindelige amerikanske borger er optaget af job, boliger og mange andre jordnære ting i disse dage, men der er også en stor gruppe, der ønsker en præsident, som kan passe på dem sikkerhedsmæssigt. Derfor er denne film en stor fordel for Obama.

Filmen er blevet produceret af den meget rige Harvey Weinstein, som har været inkarneret demokrat i mange år. Weinstein er en af Hollywoods store producere og en af Obamas helt store støtter. På trods af at både instruktøren, Weinstein og National Geographic har insisteret på, at tidspunktet for visningen af filmen ikke var politisk motiveret, har timingen ikke kunnet være bedre for Obama.

Filmen kommer med stor sandsynlighed til at hjælpe Obama, ligesom orkanen Sandy har hjulpet ham. En krisesituation han i øvrigt håndterede til et rent 12-tal. Om den film og Sandy kommer til at gøre en forskel for Obama – finder vi ud af i dag. Det bliver et utroligt tæt løb. Jeg tror, Obama vinder, men jeg vil ikke blive overrasket, hvis Romney skulle gå hen og løbe med sejren. For når alt kommer til alt, er amerikanerne først og fremmest optaget af, om de kan beholde deres job, beholde hus, og om de kan sende deres børn i skole

Men det er det tætteste løb, som vi har set i mange år.